![](/media/lib/395/n-imbh-b0d6a85e092f243c299f9f94dc5b0f26.jpg)
Mamy dowód na istnienie czarnych dziur o średniej masie
1 kwietnia 2020, 10:42Astronomowie znaleźli najlepszy z dostępnych dowodów na istnienie czarnych dziur o średniej masie. Jedna z takich dziur ujawniła się rozrywając gwiazdę, która znalazła się zbyt blisko niej. Dziura o masie około 50 000 mas Słońca jest znacznie mniejsza niż supermasywne czarne dziury leżące w centrach galaktyk, ale większa niż gwiazdowe czarne dziury powstające w wyniku kolapsu grawitacyjnego gwiazd.
![](/media/lib/28/ryz-73f3d92e3f4dcdb2faea2cc9ba7f11b4.jpg)
Wielka moc małych ziarenek
27 sierpnia 2008, 22:12Dwaj naukowcy z Medical College of Georgia (MCG) udowodnili, że namaczanie brązowego ryżu na noc przed ugotowaniem jest korzystne dla osób chorych na cukrzycę (Journal of Lipid Research). Zabieg ten uwalnia bowiem czynnik wzrostu - składnik biorący udział w kiełkowaniu nasion. Zmniejsza on stopień uszkodzenia nerwów i naczyń.
![](/media/lib/129/n-olej-kokosowy-6f6e9cce345c5788301f1c9311a88863.jpg)
Olej kokosowy zapobiega próchnicy?
3 września 2012, 10:05Nadtrawiony olej kokosowy niszczy bakterie wywołujące próchnicę. Naukowcy z Athlone Institute of Technology (AIT) uważają, że ten naturalny antybiotyk będzie można wykorzystać w produktach do higieny jamy ustnej, np. pastach do zębów.
![](/media/lib/562/n-silarskimoskal-afd97aa321dd462d23eb2850778eb0de.jpg)
Wykrywacz z UJ zdalnie zbada zatopione w Bałtyku niebezpieczne substancje
26 września 2023, 11:31Naukowcy z Instytutu Fizyki UJ pracują nad prototypowym wykrywaczem z działem neutronowym, który będzie rozpoznawać potencjalnie niebezpieczne zatopione materiały. Dzięki niemu możliwe będzie określenie składu podejrzanych substancji, znajdujących się pod wodą, w sposób zdalny, zatem i bezpieczny dla nurków oraz naukowców. Zespół prowadzony przez doktora Michała Silarskiego i profesora Pawła Moskala dowiódł, że za pomocą działa neutronowego można określić skład zatopionych substancji i stworzył koncepcję detektora, który eliminuje zakłócenia powstające podczas odczytu w wodzie.
![Wirus HIV© United States Department of Energy](/media/lib/13/1187248949_711280-f30a8c159a4f0b968ae6efd771f0de09.jpeg)
Włamanie po rusztowaniu
8 września 2008, 23:52Wirus HIV nie przestaje zaskakiwać. Najnowsze badania pokazują kolejny mechanizm umożliwiający jego wnikanie do komórek i ich niszczenie. Informację o odkryciu publikuje czasopismo Cell.
![](/media/lib/186/n-strzykawka-bb43c7100b056135bb63e86535f0b183.jpg)
Szczepionka przeciwzawałowa?
18 czerwca 2014, 11:53Amerykańscy naukowcy przetestowali podawaną jednorazowo szczepionkę, która trwale zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL, potencjalnie obniżając ryzyko zawału serca nawet o 90%.
Antyudarowe czerwone wino
17 października 2006, 10:11Czerwone wino chroni mózg przed skutkami przebytego udaru. Pijąc kilka kieliszków tego napoju dziennie, możemy więc pomóc sobie zawczasu.
![](/media/lib/598/n-20200519_andreaspreusser2-d53a4b4941ac1f8d47bca91752a317ff.jpg)
W Arktyce zanika lód spiętrzony
8 stycznia 2025, 09:43W Arktyce coraz częściej dochodzi do topnienia wieloletniego lodu, przez co zanika lód spiętrzony. To zaś zła wiadomość dla arktycznego życia, od niedźwiedzi polarnych po mikroorganizmy. Naukowcy z Instytutu Badań Polarnych i Morskich im. Alfreda Wegenera przeanalizowali dane z trzech dekad badań lotniczych Arktyki i nie mają dobrych wieści. Zanik wieloletniego lodu to poważny problem.
![Drożdże piekarskie (Saccharomyces cerevisiae)](/media/lib/33/1471-2164-8-25-s6-28642bc6ce0e2f8064c84c589a508e05.jpeg)
Wspierają "swoich", odrzucają obcych
14 listopada 2008, 00:18Zaledwie jeden gen wystarcza, by drożdże zamieniły się z organizmów samolubnych w altruistyczne. Co więcej, współpracujące ze sobą komórki eliminują ze swoich grup "oszustów", skazując ich na samotność i większe ryzyko śmierci.
![](/media/lib/214/n-latte-2756a464ecb31973a50c520601c8fab3.jpg)
Inspirująca pianka latte i piwa
26 lutego 2015, 07:31Latte (ewentualnie cappuccino) to najlepsza kawa dla ludzi, którzy lubią ją mieć ze sobą podczas dojazdów do pracy czy na uczelnię. Dzieje się tak, bo pianka zmniejsza ryzyko wylania napoju z kubka.